شیت بندی و پرزانته با فتوشاپ

شیت بندی معماری با فتوشاپ یکی از مهارت‌های مهندسان معماری است که به منظور ارائه طرح‌های ساختمان به صورت مختصر و مفید مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پرزانته در معماری چیست؟

ارائه یا اصطلاحا «پرزانته» (Presentation)، یکی از روش‌های به نمایش گذاشتن طرح‌های معماری است. مهندسان معماری از طریق پرزانته کردن طرح‌های خود، مخاطب را با خلاصه‌ای از روند و روش طراحی آشنا می‌کنند. پرزانته، توانایی‌ها و دید طراح را به نمایش می‌گذارد.

شیت بندی چیست؟

شیت بندی، یکی از تکنیک‌های پرزانته در معماری است. در این تکنیک، المان‌های طراحی شده و اطلاعات مربوط به آن‌ها به صورت مجموعه‌ای از بخش‌های مختلف در کنار یکدیگر قرار داده می‌شوند.

هر بخش از شیت معماری، یکی از جنبه‌های طراحی را به نمایش می‌گذارد. شیت بندی به صورت دستی و نرم افزاری قابل انجام است. فتوشاپ را می‌توان به عنوان یکی از ابزارهای پیشرفته و پرکاربرد برای این کار در نظر گرفت. این نرم افزار، امکان شیت بندی لایه باز را برای کاربران فراهم می‌کند.

عوامل موثر بر کیفیت شیت بندی معماری چه هستند؟

Intricate Architecture Techniques arel14
تکنیک های پرزانته

نمایش معماری، ساختار، جهت‌گیری، چینش، ابعاد، شبکه‌بندی، سلسله مراتب، المان‌های ضروری، پس زمینه، اطلاعات، المان‌های دیگر، تایپوگرافی و رنگ، از مهم‌ترین عوامل موثر بر کیفیت شیت بندی معماری هستند.

پرزانته، از مهمترین مهارت‌های مهندسی معماری و طراحی به شمار می‌رود. یک طراحی و ایده هر چقدر هم که خوب باشد، ارائه ناقص می‌تواند آن را به عنوان یک ایده متوسط یا حتی بد نمایش دهد.

شیت بندی غیر اصولی و نامناسب، پتانسیل‌های یک طراحی فوق‌العاد را پنهان می‌کند. به منظور جلب نظر کارفرما یا مشتری، شیت بندی باید با استفاده از المان‌های ساده و قابل درک انجام شده باشد.

طراحی ارائه شده باید به قوه تخیل و تصویرسازی ذهنی مشتری کمک کند. مانند هر مهارت دیگر، شیت بندی معماری با فتوشاپ نیز اصولی دارد که رعایت آن‌ها می‌تواند زمینه دستیابی به یک ارائه عالی را فراهم کند

نمایش معماری

شیت لایه باز معماری 2

شیت بندی معماری باید با استفاده از تصاویر گرافیکی و متن‌های مناسب ایجاد شده باشد تا ایده طراحی شما را به خوبی نمایش دهد.

المان‌های مورد استفاده در شیت معماری باید جزئیات و جنبه‌های اصلی طراحی را به وضوح بیان کنند. توجه داشته باشید که کیفیت، بهتر از کمیت است. استفاده از المان‌های زیاد می‌تواند منجر به سردرگمی بیننده شود. برای نمایش معماری ساختمان، ساده یا دشوار بودن درک مفهوم طراحی، المان‌های اصلی و جنبه‌های مختلف ترسیمات را در نظر بگیرید.

یکپارچگی سبک، فرمت و مقیاس المان‌ها نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. تمام این موارد باید به گونه‌ای باشند که ایده پروژه را به طور منطقی و جامع به ببینده انتقال دهند.

عدم یکپارچگی، سردرگمی بیننده را در پی خواهد داشت. به طور کلی، طرح ارائه شده باید یک داستان مشخص را روایت کند. برای اطمینان از روایت صحیح این داستان، شیت را از راست به چپ و از بالا به پایین بررسی کنید.

ساختار

پیش از شروع شیت بندی معمار با فتوشاپ باید طرح‌های مورد نیاز را مرتب‌سازی کنید. بهترین روش برای انجام این کار، پاسخگویی به سوالات زیر است:

  • هدف اصلی شما از شیت بندی، ارائه کدام یک از ویژگی‌های سازه است؟
  • کدام یک از طرح‌ها و نقشه‌های سازه می‌توانند منظور شما را به خوبی نمایش دهند؟
  • المان‌های اصلی طراحی شما چه هستند؟
  • کدام یک از المان‌های اصلی طراحی، نمایش بهتری را از ایده شما ارائه می‌کنند؟

پس از پاسخ به سوالات بالا، فهرستی از تمام تصاویر و متن‌های مورد نظر خود را جمع‌آوری کنید. با این کار، ذهن شما برای ایجاد ساختار مناسب شیت بندی معماری با فتوشاپ آماده می‌شود. به علاوه، این رویکرد، به شما کمک می‌کند تا اطلاعات مورد نیاز بر روی شیت بندی و نحوه تعامل با طراحی را به خوبی تصور کنید.

جهت گیری، چینش و ابعاد

در اغلب موارد، یک استاندارد خاص برای ابعاد و جهت‌گیری شیت بندی تعیین می‌شود. متداول‌ترین جهت‌گیری‌های مورد استفاده برای شیت بندی، افقی یا «لنداسکیپ» (Landscape) و عمودی یا «پرتره» (Portrait) هستند. پیش از شروع شیت بندی معماری با فتوشاپ حتما از نوع جهت گیری استاندارد اطمینان حاصل کنید. ابعاد شیت بندی نیز باید مانند جهت گیری آن مورد بررسی قرار گیرد.

علاوه بر این موارد، مسئله چینش نیز مطرح است. به دلیل استفاده از چندین تصویر و متن در شیت بندی، چینش و ترتیب آن‌ها را نیز باید در نظر بگیرید. اگر دستورالعمل خاصی برایتان تعریف شده، بر اساس آن پیش بروید. در غیر اینصورت، چینش و ترتیب را بر اساس خلاقیت خود و با حفظ پیوستگی تنظیم کنید.

نکته: در صورتی که استاندارد یا دستورالعملی توسط کارفرما، مشتری یا استاد برایتان تعریف نشده، از پیچیده کردن ساختار، جهت‌گیری، ابعاد و چینش خودداری کنید. همیشه به یاد داشته باشید؛ هدف از شیت بندی، علاوه بر به کارگیری جذابیت‌های بصری، رساندن مفهوم طرح به ساده‌ترین شکل ممکن است.

طرح بندی: شبکه بندی، سلسله مراتب و المان های ضروری

پارامترهای مهم زیادی در زمینه ایجاد چارچوب طرح یا طرح‌بندی وجود دارند. در این بخش به معرفی اهمیت و تاثیر این پارامترها می‌پردازیم.

تاثیر شبکه بر روی شیت بندی

یکی از ابزارهای مفید برای شیت بندی معماری با فتوشاپ یا هر ابزار دیگری، ایجاد شبکه یا اصطلاحا «گرید» (Grid) برای تعیین محل قرارگیری المان‌های مورد نظر است. گرید می‌تواند به صورت ساده یا پیچیده باشد. استفاده از این ابزار، به سازماندهی مناسب و پیوستگی المان‌های شیت کمک می‌کند

تاثیر سلسله مراتب بر شیت بندی

سلسه مراتب، مسئله‌ای است که اهمیت یا اولویت یک المان نسبت به دیگری را مشخص می‌کند. به عنوان مثال، اگر قصد دارید یکی از تصاویر بیشتر از باقی المان‌ها توجه ببینده را به خود جلب کند، فضای بیشتری را در شبکه بندی به آن اختصاص دهید. زمانی که از فاصله دور به شیت معماری نگاه می‌کنید، باید کلیت ایده شما بر روی آن ظاهر شده باشد. به علاوه، با نزدیک شدن به شیت، اطلاعات باید بر حسب اولویت توجه ببینده را جلب کنند. این ویژگی با رعایت سلسه مراتب حاصل می‌شود. روش‌های مختلفی برای رعایت سلسه مراتب وجود دارند که اندازه، فقط یکی از آن‌ها است. رنگ‌بندی و فونت متون نیز از ابزارهای مورد استفاده برای ایجاد سلسله مراتب هستند.

کلیات طرح

پیشنهاد می‌کنیم پیش از شروع شیت بندی، چارچوب طرح بندی خود را بر روی کاغذ یا نرم افزار رسم کنید. با این کار، به یک دید کلی از پیکربندی مورد نظر یا ایده‌های بهتر برای پیکربندی‌های جدید دست می‌یابید. ایده‌های خود را در مقیاس‌های کوچک و به صورت کلی رسم کنید تا به طرح نهایی خود برسید. ارتباط بین بخش‌های مختلف را نیز در نظر بگیرید. به عنوان مثال، پلان‌ها و مقاطع باید نزدیک به هم باشند تا خوانایی شیت بالا برود. در طرح بندی، جهت‌گیری ثابتی را برای المان‌ها در نظر بگیرید. به عنوان مثال، جهت شمال در تمام پلان‌ها باید یکسان باشد. ذکر مقیاس و یکسان بودن مقیاس المان‌های مرتبط نیز باید رعایت شود. رعایت تمام این موارد از سردرگمی ببینده جلوگیری می‌کند.

پس زمینه

پس زمینه شیت باید تا حد ممکن ساده باشد. پس زمینه‌های پیچیده فقط برای حالتی مناسب هستند که تصویر آن‌ها شامل المان‌های اصلی باشد. در غیر این صورت، شلوغ بودن و پیچیدگی پس زمینه، تمرکز ببینده را از المان‌های اصلی دور خواهد کرد. پس زمینه سفید، باعث برجسته شدن المان‌ها و نمایش حرفه‌ای آن‌ها می‌شود. با این تفاسیر، اگر قصد استفاده از پس زمینه‌های رنگی یا تصویری را دارید، حتما از نمایش صحیح متن‌ها و المان‌ها اطمینان حاصل کنید.

المان های دیگر

انتخاب المان‌های موجود در شیت معماری به ساختار مورد نظر و اطلاعات مورد نیاز برای ارائه بستگی دارد. ساده‌ترین راه، انتخاب تصاویر و ترسیماتی است که طرح‌های شما را به خوبی توضیح می‌دهند. خودتان را به جای بیننده بگذارید. اگر قصد داشتید برای اولین بار این پروژه را ببینید، چه چیزی برایتان در اولویت قرار می‌گرفت. به طور کلی، پلان‌های کف طبقات، برخی از مقاطع عرضی، تعدادی نمای پرسپکتیو، مدل‌های سه بعدی و عکس‌های رندر شده درون شیت معماری قرار داده می‌شوند. در نظر گرفتن این موارد به همراه بررسی نیاز به عناوین یا متن‌های توضیحی برای هر یک از آن‌ها می‌تواند نقطه شروع خوبی جهت انتخاب المان‌های مورد نیاز باشد. ترسیمات دستی نیز معمولا باعث جذابیت و اصالت بیشتر شیت معماری می‌شوند.

اطلاعات

از متن‌های مختصر و مفید برای توضیح اطلاعات هر بخش استفاده کنید. بینندگان پرزانته معمولا تمایل کمی به خواندن متن‌های بلند دارند. به قول معروف، ارزش یک تصویر بیش‌تر از هزار کلمه است. با این وجود، استفاده از اطلاعات موثر و کوتاه در کنار تصاویر مناسب، کیفیت پرزانته را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

تایپوگرافی

استفاده از فونت‌های متنوع با ابعاد مختلف، رویکر مناسبی برای نمایش عناوین و اطلاعات نیست. همیشه برای شیت بندی معماری با فتوشاپ از یک یا دو فونت متناسب با ایده خود استفاده کنید. ابعاد فونت می‌تواند چینش و سلسله مراتب شیت بندی را به خوبی نمایش دهد. استفاده از فونت‌های بزرگ برای عناوین، فونت کمی کوچک‌تر برای زیرنویس‌ها و فونت استاندارد برای اطلاعات مناسب است. در هنگام انتخاب ظاهر و ابعاد فونت باید از خوانایی آن اطمینان حاصل کنید. جهت‌گیری متن در قالب شیت، فاصله بین حروف و علامت‌گذاری نیز بر روی تایپوگرافی مناسب تاثیرگذار هستند.